Ibrah Cruise Putrajaya “Bahtera Nuh”

Ibrah Cruise Putrajaya “Bahtera Nuh”

KHAMIS 8 MAC 2018 bersamaan 19 Jamadil Akhir 1439H, julung-julung kalinya Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin menganjurkan Ibrah Cruise Putrajaya bertemakan “Bahtera Nabi Nuh”. Program ini merupakan program kerjasama diantara MTMZA, Marina Cruise Putrajaya dan Badan Kebajikan Mutiara, Putrajaya.

Berkonsepkan tilawah, tahsin dan tadabbur surah Nuh telah dikupas oleh Us. Fazrul Fahmee bin Ismail dengan terperinci dakwah Nabi Nuh kepada kaum dan keluarganya. Para peserta program membaca bersama ayat yang disampaikan dan memberi perhatian terhadap intipati kisah Nabi Nuh A.S.

Program ini menjadikan masjid sebagai institusi utama dalam menyantuni masyarakat dalam pelbagai aktiviti yang dijalankan disamping melahirkan para peserta membaca al-Quran dengan betul, memahami dan seterusnya menyebarkan kepada masyarakat. Program ini juga meningkatkan pemahaman para peserta melalui kisah yang dipaparkan berdasarkan situasi mirip dengan ayat yang dikupas dengan menaiki Cruise Putrajaya.

Pihak Masjid Tuanku Mizan sentiasa merancang dan menganjurkan program-program melibatkan semua lapisan masyarakat dalam menyampaikan dakwah dan pengetahuan tentang kesyumulan agama islam.

Leave a Reply

Close Menu